PRVI DAN RAPID TURNIRA 5. SUPERUNITED CROATIA GRAND CHESS TOURA U HOTELU WESTIN U ZAGREBU 10. – 14. VII. 2024. Ivan Šarić upisao prvu pobjedu, ali i poraz od Francuza Maxima Vachier-Lagravea, pobjednika u Zagrebu 2021. godine, koji je s dvije pobjede i remijem vodeći nakon tri kola

Garry Kasparov, najveći šahist u povijesti, na svjetskom tronu od 1985. do 2000. godine i pokretač svjetske serije najkvalitetnijih turnira Grand Chess Toura, najzaslužniji što se šahovski spektakl već peti puta odvija u Zagrebu, povukao je prvi potez i prvog natjecateljskog dana na 5. SuperUnited Croatia Grand Chess Touru (10. – 14. VII. 2024.)

Kasparov je u srijedu, 10. srpnja  otvorio partiju 1. kola između armensko-američkog velemajstora Levona Aroniana i Francuza Maxima Vachier-Lagravea i očito bio sretne ruke za Francuza, pobjednika zagrebačkog turnira 2021. godine kada također nije bilo Magnusa Carlsena.

Maxime Vachier-Lagrave  (33), 25. na FIDE ljestvici i 9. igrač svijeta u rapidu, bio je najuspješniji prvoga dana u prva tri kola rapid turnira ubrzanim tempom (25 minuta za cijelu partiju plus 10 sekundi za svaki  potez).

Francuz Maxime Vachier-Lagrave startao je s dvije pobjede (Aronianom i nad našim Ivanom Šarićem) i s jednim remijem (Wesley So), te drži prvo mjesto sa pet bodova (pobjeda na RAPID TURNIRU donosi 2 boda, a remi 1 bod). Iza njega su dva Amerikanca – treći igrač svijeta Fabiano Caruana (SAD) i deveti igrač sa svjetske rangliste Wesley So (SAD) koji su postigli po jednu pobjedu uz dva remija.

Naš najbolji velemajstor Ivan Šarić također može biti zadovoljan startom na 5. SuperUnited Croatia Grand Chess Touru. Prvog dana Šarić je osvojio 3 boda. Najprije je propustio najbolji nastavak u završnici s Nizozemcem Anishem Girijem i remizirao, a onda je u drugoj partiji kao crni izgubio završnicu od Vachier-Lagravea.

No, odmah se oporavio u 3. kolu sjajnom pobjedom nad Indijcem Gujrathijem Viditom, pa nakon prvog dana  dijeli četvrto mjesto.

Indijci Gukesh Dommaraju i Vidit Gujrathi, koje prate brojni indijski novinari u Zagrebu i silno praćeni u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, sigurno su razočarani raspletom prvog dana u Kristalnoj dvorani – tinejdžerska senzacija Gukesh D (18), pobjednik Turnira kandidata i najmlađi izazivač svjetskog prvaka, 7. igrač svijeta, uz poraz od Wesleya Soa upisao je dva remija, a Vidit Gujrathi, 22. igrač svijeta u debitantskom nastupu u Zagrebu krenuo je s tri poraza i obojica su na začelju, na devetom i desetom mjestu.

RAPID TURNIR nastavlja se četvrtim, petim i šestim kolom u četvrtak, 11. VII. od 15.00 sati!

RAPID TURNIR – 1. KOLO:

Ian Nepomniachtchi (FIDE) – Alireza Firouzja (Francuska) 1/2 : 1/2 remi

Fabiano Caruana (SAD) – Vidit Gujrathi (Indija) 1:0

Levon Aronian (SAD) – Maxime Vachier-Lagrave (Francuska) 0:1

Ivan Šarić (Hrvatska) – Anish Giri (Nizozemska) 1/2:1/2 remi

Wesley So (SAD) – Gukesh Dommaraju (Indija) 1:0

2. KOLO:

Alireza Firouzja (Francuska) – Gukesh Dommaraju (Indija) 1/2:1/2 remi

Anish Giri (Nizozemska) – Wesley So (SAD) 1/2:1/2 remi

Maxime Vachier-Lagrave (Francuska) – Ivan Šarić (Hrvatska) 1:0

Vidit Gujrathi (Indija) – Levon Aronian (SAD) 0:1

Ian Nepomniachtchi (FIDE) – Fabiano Caruana (SAD) 1/2:1/2 remi

3. KOLO:

Fabiano Caruana (SAD) – Alireza Firouzja (Francuska) 1/2:1/2 remi

Levon Aronian (SAD) – Ian Nepomniachtchi (FIDE) 1/2:1/2 remi

Ivan Šarić (Hrvatska) – Vidit Gujrathi (Indija) 1:0

Wesley So (SAD) – Maxime Vachier-Lagrave (Francuska) 1/2:1/2 remi

Gukesh Dommaraju (Indija) – Anish Giri (Nizozemska)1/2:1/2 remi

Pobjeda na RAPID TURNIRU donosi 2 boda, a remi 1 bod (na BLITZ TURNIRU pobjeda 1 bod, a remi pola boda

Poredak poslije prva tri kola RAPID TURNIRA:

1.Maxine Vachier-Lagrave (Francuska) 5 bodova

2. Fabiano Caruana i Wesley So (SAD) po 4

4. Ian Nepomniachtchi (FIDE), Levon Aronian (SAD), Alireza Firouzja (Francuska), Anish Giri (Nizozemska) i Ivan Šarić (HRVATSKA) po 3

9. Gukesh Dommaraju (Indija) 2

10. Vidit Gujrathi (Indija) 0 bez bodova.