MAGNUS CARLSEN UOČI ZAGREBA ŠESTI PUT OSVOJIO NORWAY CHESS SUPER-TOURNAMENT! Svjetski broj jedan i trostruki pobjednik Croatia Grand Chess Toura šesti put trijumfirao na svom terenu u norveškom Stavangeru

Svjetski broj jedan, Norvežanin MAGNUS CARLSEN po šesti put pobjednik je velikog superturnira u svojoj zemlji, u norveškom Stavangeru, kojeg Norvežani nazivaju i najjačim turnirom na svijetu.

Magnus Carlsen svoju šestu pobjedu izborio je trijumfom u armagedon meču posljednjeg kola protiv Amerikanca Fabiana Caruane, drugog igrača svijeta!

Amerikanac Hikaru Nakamura osvojio je drugo mjesto, a treći je bio Indijac R Praggnanandhaa ostavivši iza sebe Alirezu Firouzju, Fabiana Caruanu i Dinga Lirena.

Najbolji igrač svijeta MAGNUS CARLSEN (33) redovito u svojoj zemlji, svake godine u Stavangeru nastupa na Norway Chess Super-tournamentu i u dosadašnjih 12 izdanja trijumfirao je na pola od njih, šest puta!

Ove godine prvi put je odigran i superturnir šahistica, a pobijedila je svjetska prvakinja, Kineskinja Ju Wenjun.

Carlsen je bio pobjednik i prvog ovogodišnjeg turnira iz Grand Chess Toura u Varšavi i u vrhunskoj formi stiže u Zagreb na 5. SUPERUNITED CROATIA GRAND CHESS TOUR OD 8. – 15. SRPNJA  2024. godine na kojem ide po svoj četvrti trijumf (pobjednik u dosadašnja tri nastupa 2019., 2022. i 2023. godine).

U Zagrebu će uz Magnusa Carlsena nastupiti i dvojica velemajstora koji su igrali na netom završenom Norway Chess Tournamentu: Iranac pod francuskom zastavom Alireza Firouzja i Amerikanac talijanskog porijekla Fabiano Caruana, drugi na svjetskoj FIDE-inoj ljestvici najboljih igrača.

Uoči Zagreba igrat će se još još turnir Grand Chess Toura u Bukureštu (Rumunjska) od 24. lipnja – 6. srpnja 2024.  (Superbet Romania Classic) na kojem Carlsen neće nastupiti.

KONAČNI POREDAK – 12. NORWAY CHESS SUPER-TOURNAMENT:

1. Magnus Carlsen NOR    2830      17.5

2. Hikaru Nakamura USA 2794      15.5

3. R. Praggnanandhaa IND 2747   14.5

4. Alireza Firouzja FRA    2737        13.5

5. Fabiano Caruana USA 2805        11.5

6. Ding Liren CHN              2762          7