MAGNUS CARLSEN TREĆI PUT TRIJUMFIRAO NA 4. SUPERUNITED CROATIA GRAND CHESS TOURU U ZAGREBU Šahovski kralj Magnus III uz treći trijumf najavio povratak i sljedeće godine, a posljednjeg dana blitz turnira nadmašili ga čudesni mladi igrači Alireza Firouzja (19) i Dommaraju Gukesh (17)

Magnus Carlsen (32), svjetski broj jedan (peterostruki prvak svijeta), pobjednik je 4. SuperUnited Croatia Grand Chess Toura u Zagrebu (4.-9. srpnja 2023.)

Norveški šahovski kralj Magnus Carlsen treći je put trijumfirao u Zagrebu u svom trećem nastupu (2019., 2022. i 2023. godine), a time je potvrdio i nedavni trijumf na Rapid & Blitz Grand Chess Touru u Varšavi koji je prethodio zagrebačkom.

Za osvojeno prvo mjesto Carlsen je osvojio 40.000 dolara od ukupnog nagradnog fonda od 175.000 dolara.

Drugo mjesto i 30.000 dolara osvojio je Ian Nepomnijašči, posljednji izazivač svjetskog prvaka, a treći je najbolji mladi igrač svijeta, 19-togodišnji francuski Iranac Francuz Alireza Firouzja kojem je pripalo 25.000 dolara. Najbolji hrvatski velemajstor Ivan Šarić u najjačoj konkurenciji dosad (osam igrača od desetorice u svjetskih Top 20, a šestorica u Top 10!), osvojio je deveto mjesto i novčanu nagradu od 8.000 dolara.

Iza Šarića ostao je i jedini slabije rangirani šahist od njega, Rumunj Constantin Lupulescu koji iz Zagreba nosi novčani bonus od 7.000 dolara za 10. mjesto.

Veličanstveni Carlsen uz treći trijumf na SuperUnited Croatia Grand Chess Touru u Zagrebu je ostvario i pothvat koji je odmah postao svjetska šahovska vijest broj jedan i koji će ući u antologiju šaha – u četvrtom danu turnira, u prvih devet kola blitz turnira izborio je svih devet pobjeda nad devet suparnika iz svjetskog vrha – rezultat koji nitko u povijesti turnirskog igranja nije ostvario i za kojeg je sam Carlsen rekao kako ne vjeruje da može ponoviti.

S tih devet bodova čvrsto je zasjeo na vrh uoči posljednjeg turnirskog dana i završnih devet kola blitz turnira, te rutinirano obranio prednost. Naravno da nije mogao ponoviti jedinstveni pothvat „devet od devet“ od dan ranije, ali je Carlsen i sa šest osvojenih bodova u devet partija povećao krajnju prednost i ukupno sa 15 bodova u blitz turniru (jedan bod za pobjedu, a pola boda za remi) i 11 bodova u rapid turniru (dva boda za pobjedu i jedan bod za remi) na koncu povećao prednost pred drugoplasiranim Nepomnijaščijem koji se s Amerikancem Caruanom nalazio u vodstvu nakon rapid turnira.

Carlsen je prvi s ukupno 26 bodova (rapid & blitz), Nepomnijašči drugi sa 22,5 boda, a Firouzja je treći sa samo pola boda manje, 22 osvojena boda u rapid & blitz turniru.

Carlsen je u drugom krugu od devet kola blitz turnira (pet minuta partija + 2 sekunde za svaki potez) posljednjeg dana u nedjelju, 9. srpnja upisao učinak od pet pobjeda, dva remija i dva poraza.

Nakon dva uvodna remija (Caruana i Duda) ponovo je uhvatio pobjedničku seriju i pobijedio četiri puta zaredom (Gukesh, Šarić, Anand, Nepomnijašči) čime je riješio sve dvojbe oko prvog mjesta.

Potom je prvi put izgubio na blitz turniru, i to od Alireze Firouzje, svjetskog broja jedan u brzopoteznom šahu, u dramatičnoj, vrtoglavoj završnici i grčevitoj borbi obojice sa sekundama. Taj poraz ga je očito malo poremetio, pa je izgubio i sljedeću partiju od Rumunja Richarda Rapporta. Za kraj i za ovogodišnji oproštaj sa Zagrebom svladao je drugog Rumunja Lupulescua.

Dva čudesna mlada igrača, Alireza Firouzja (19), prvi na svjetskoj ljestvici u blitz šahu, te indijski tinejdžer Gukesh D (drugi na svjetskoj juniorskoj rang-listi iza Firouzje) odigrali su sjajan brzopotezni turnir – drugog dana osvojili su po 6,5 bodova, čime su nadmašili Carlsena (osvojio 6 bodova).

Obojica mladih igrača kojima predviđaju da će vrlo brzo zasjesti na svjetski tron, drugog dana u blitz šahu, u devet partija, ostvarili su po šest pobjeda (uz po jedan remi i dva poraza).

Alireza Firouzja, lanjski ukupni pobjednik Grand Chess Toura, na blitz turniru ostvario je drugi rezultat iza nenadmašnog Carlsena (15 bodova, a Firouzja drugi sa 13 bodova).

Naš Ivan Šarić na kraju je osvojio deveto mjesto – na 9. poziciji bio je i nakon rapid turnira (jedna pobjeda i četiri remija za 6 bodova), a šest bodova osvojio je i na blitz turniru (tri pobjede, šest remija i devet poraza u 18 blitz kola).

Posljednjeg dana, u nedjelju Šarićeve ambicije za eventualni viši plasman nestale su s pet poraza, a donekle se oporavio s četiri remija.

Samo jedno mjesto ispred Šarića, sedmu poziciju s Poljakom Dudom dijeli legendarni, peterostruki prvak svijeta Viswanathan Anand (53), koji je u blitz turniru osvojio tek pola boda više od hrvatskog velemajstora i to bolje od svega pokazuje kakva je vrhunska konkurencija bila proteklih dana u Zagrebu.

Koliko se posljednjeg dana 4. SuperUnited Croatia Grand Chess Toura igralo beskompromisno i bez kalkulacija u punoj Kristalnoj dvorani hotela Westin, pokazuje i letimični pogled na statistiku – u tri nedjeljna kola brzopoteznog turnira nije bilo nijednog remija (u 15 partija!), a 13. kolo blitz turnira posebno će ući u šahovske kuriozitete – svih pet pobjeda ostvarili su igrači s crnim figurama.

Posljednjeplasirani rumunjski velemajstor Constantin Lupulescu u nedjelju je potonuo još više sa sedam poraza i dva remija. Neće mu nastup u Zagrebu s velemajstorima iz svjetskog vrha ostati u najugodnijem sjećanju, jer ostao je jedini koji u ukupno 27 partija (9 u rapid šahu i 18 blitz partija) nije uspio izboriti nijednu pobjedu.

Uz sve pohvale organizatorima, na čelu s velemajstorom Zlatkom Klarićem i Šahovskim klubom e4, na svečanoj dodjeli nagrada u Kristalnoj dvorani najviše raduju riječi izvršnog direktora svjetskog Grand Chess Toura Michaela Khodarkovskog koji je nedvosmisleno potvrdio da će Zagreb i sljedeće godine biti domaćin SuperUnited Croatia Grand Chess Toura, kao što je to na otvaranju turnira najavio utemeljitelj serije najjačih svjetskih turnira Garry Kasparov.

Također, čudesni Magnus Carlsen, trostruki pobjednik Croatia Grand Chess Toura, u pozdravnoj riječi najavio je i da bi sljedeće godine ponovo htio nastupiti u Zagrebu!

KONAČNI POREDAK 4. SUPERUNITED CROATIA GRAND CHESS TOURA (RAPID & BLITZ):

  1. Magnus Carlsen (Norveška) 26 bodova
  2. Ian Nepomnijašči (FIDA) 22,5
  3. Alireza Firouzja (Francuska) 22
  4. Fabiano Caruana (SAD) 21,5
  5. Gukesh D (Indija) 19.5
  6. Richard Rapport (Rumunjska) 19

7.-8. Viswanathan Anand (Indija)

i Jan-Krysztof Duda (Poljska) po 16,5

9. Ivan Šarić Hrvatska) 12

10. Constantin Lupulescu (Rumunjska) 4,5 boda

KONAČNI POREDAK BLITZ TURNIRA (18 kola): 1. Carlsen 15, 2. Firouzja 13, 3. Nepomnijašči 10,5, 4. Rapport 10, 5.-6. Caruana i Gukesh 9,5, 7. Duda 7,5, 8. Anand 6,5, 9. Šarić 6, 10. Lupulescu 2,5.

KONAČNI POREDAK RAPID TURNIRA (9 kola): 1.Caruana 12 bodova, 2. Nepomnijašči 12 bodova, 3. Carlsen 11, 4.-5. Anand i Gukesh po 10, 6.-8. Firouzja, Rapport i Duda po 9, 9. Šarić 6, 10. Lupulescu 2 boda.