POTHVAT ZA POVIJEST NAJBOLJEG IGRAČA SVIJETA PRVOG DANA BLITZ TURNIRA NA 4. SUPERUNITED CROATIA GRAND CHESS TOURU U ZAGREBU Magnus Carlsen nanizao svih devet pobjeda u devet kola i čvrsto preuzeo vodstvo!

Najbolji igrač svijeta, čudesni Norvežanin Magnus Carlsen u subotu, 8. srpnja 2023., prvog dana blitz turnira (5 minuta partija i 2 sekunde za svaki potez) na 4. SuperUnited Croatia Grand Chess Touru, ostvario je rezultat koji će se prepričavati godinama, za antologiju svjetskog šaha!

Zahvaljujući još jednom pothvatu Magnusa Carlsena, Zagreb će zauvijek ostati upisan u povijesti svjetskog šaha. Nikad jedan igrač nije pobijedio u svim partijama jednog dana na nekom od turnira najviše kategorije!

MAGNUS CARLSEN – svih 9 pobjeda u 9 mečeva blitz turnira!

Carlsen je preuzeo vodeću poziciju nakon prvog kruga od 9 kola blitz turnira i u furioznom stilu ulazi u posljednji dan SuperUnited Croatia Grand Chess Toura u nedjelju, 9. srpnja 2023. u kojem će braniti dvostruku titulu i napadati svoj treći naslov ukupnog pobjednika (rapid & blitz) u Zagrebu.

Prema onome kakvu je dominaciju Carlsen demonstrirao u subotu u Kristalnoj dvorani Westina na brzopoteznom turniru, treća pobjeda na hrvatskom Grand Chess Touru mu je nadohvat ruke.

I to na kakav način! Šahovski kralj Magnus Carlsen u prvih devet kola blitz turnira nanizao je svih 9 pobjeda! Pribroje li se tome pobjede iz dva posljednja kola rapid turnira u petak, 7. srpnja, Carlsen je pobijedio zaredom u 11 partija! Nezabilježen pothvat u povijesti Grand Chess Toura i svjetskog šaha. Nevjerojatno!

U devet kola blitz turnira (jedan bod za pobjedu, pola za remi) Carlsen je osvojio maksimalnih 9 bodova i s ukupno 20 bodova (11 na rapid turniru + 9 u blitzu) suvereno drži prvu poziciju uoči nedjeljnog drugog kruga blitz turnira sa drugih devet kola. Caruana i Nepomnijašči, vodeći nakon rapid turnira, zaostaju sada za Carlsenom velika tri boda i osovojili su po 17 bodova.

Magnus Carlsen je u brzopotezni turnir ušao, boksačkom terminologijom, otvorenog garda, pa i spuštenih ruku i napadao svakog protivnika svom silinom od prvog poteza, bilo s bijelim ili crnim figurama. Preuzeo je kompletan rizik, napadao iz svih oružja, udarao nepredvidim potezima, nije davao sekunde za predah suparnicima i tjerao ih je nemilice u vremenski škripac i u pogreške. Primjerice, 19-togodišnjeg Alirezu Firouzju, prvog igrača svijeta u brzopoteznom šahu, Carlsen je kao crni u caro-canu iznenadio već u trećem potezu dajući šah damom, što je mladi francuski Iranac poslije i priznao.

Pothvat Magnusa Carlsena zavređuje da se posebno naglasi – nanizao je zaredom devet pobjeda nad devet vrhunskih svjetskih igrača (osmorica u Top 20 na svijetu, šestorica u Top 10)!

Po redu pobjede je upisano nad: Caruanom (SAD), Dudom (Poljska), Gukeshom (Indija), Šarićem (Hrvatska), Anandom (Indija), Nepomnijaščijem (FIDA), Firouzjom (Francuska), Rapportom (Rumunjska) i Lupulescuom (Rumunjska).

Pogotovo je triler bio u posljednjem 9. kolu protiv Lupulescua, gdje je iz dobivene pozicije došao na rub poraza, a onda se u cajtnotu spasio i zaokružio savršeni pobjednički dan.

Pothvat za sva vremena, pothvat za povijest što je u kratkoj izjavi potvrdio i Magnus Carlsen:

„Postigao sam puno velikih pobjeda, imao puno dobivenih partija, ali nisam nikad ostvario sve pobjede u jednom turnirskom danu. Jednom sam u Poljskoj osvojio 10,5 bodova od 11, ali nisam pobijedio sve partije zaredom, a i ne vjerujem da ću to više moći učiniti. Znao sam da moram pobjeđivati ako želim nadoknaditi manjak iz rapid turnira, tako sam i krenuo u blitz turnir, ali nisam mislio da mogu upisati svih devet pobjeda. Sad je još važnije nastaviti dobro igrati i osvojiti tunir.“

Magnus Carlsen (32) dugogodišnji je vladar svjetskog šaha. Na prvi SuperUnited Croatia Grand Chess Tour 2019. godine u Zagrebu došao je kao najbolji igrač svijeta, pobijedio u velikom stilu, a trijumf onda ponovio i lani u svom drugom nastupu (rapid & blitz) u Hrvatskoj.

U Zagreb je i ove godine došao kao svjetski broj jedan i pobjednik blitz & rapid Grand Chess Toura u Varšavi uoči zagrebačkog turnira.

U prva dva dana rapid turnira ušao je sporovozno (prvog dana dva remija i pobjeda, a drugog dana dva poraza i pobjeda). Trećeg dana rapid turnira ubacio je u brzinu više i s dvije pobjede završio rapid turnir u ubrzanom šahu (dva boda za pobjedu, jedan bod za remi) na trećem mjestu sa 11 bodova iza vodećih Caruane i Nepomnijaščija s bodom više (12).

Carlsen je odmah na startu blitz turnira kao crni pobjedom nad Caruanom poništio njegovu prednost, a uskoro je ostavio iza sebe i Nepomnijaščija. Njih dvojica osvojili su po pet bodova (Nepomnijašči tri pobjede, četiri remija, dva poraza, a Caruana četiri pobjede, dva remija i tri poraza), te s ukupno  17 bodova zaostaju tri boda iza jurećeg Carlsena.

Prvi igrač svijeta u brzopoteznom šahu Alireza Firouzja igrao je žestoko i beskompromisno, ostvario  odličan rezultat osvojivši 6,5 bodova (šest pobjeda, jedan remi, dva poraza), i sada sa 15,5 bodova uoči posljednjeg dana drži četvrtu poziciju. No, sve je to ostalo u sjeni pothvata neprikosnovenog Magnusa Carlsena čiijih 9 od 9 ostaje za povijest.

Najbolji hrvatski velemajstor Ivan Šarić izborio je tri sjajne pobjede nad najstarijim i najmlađim sudionicima Grand Chess Toura, Indijcima Anandom i Gukeshom, te Rumunjom Rapportom, remizirao s Nepomnijaščijem i Lupulescuom, te osvojio četiri boda u blitz turniru i s ukupno 10 bodova pobjegao posljednjeplasiranom Lupulescuu koji ima 3,5 boda. Šarić se još može upustiti u borbu s Poljakom Dudom koji mu bježi 2,5 boda (ukupno osvojio 12,5 bodova).

U nedjelju, 9. srpnja u Kristalnoj dvorani hotela Westin mečevi najboljih svjetskih igrača na 4. SuperUnited Croatia Grand Chess Touru počinju u 14.00 sati i nakon još devet kola blitz turnira slijedi podjela priznanja i nagrada najboljima.

Ukupni poredak (rapid & blitz) nakon prvog kruga brzopoteznog turnira:

Carlsen 20 bodova, Caruana i Nepomnjašči po 17, Firouzja 15,5, Rapport 13,5, Anand i Gukesh po 13, Duda 12,5, Šarić 10, Lupulescu 3,5 boda.

POREDAK BLITZ TURNIRA NAKON DEVET KOLA: 1. Carlsen 9, 2. Firouzja 6,5, 3. Caruana i Nepomnijašči po 5, 5. Rapport 4,5, 6. Šarić 4, 7. Duda 3,5,8.  Anand i Gukesh po 3, 10. Lupulescu 1,5.