ZAVRŠEN RAPID TURNIR NA 4. SUPERUNITED CROATIA GRAND CHESS TOURU U ZAGREBU Fabiano Caruana pobjednik rapid turnira sa 12 bodova, koliko ima i Ian Nepomnijašči, Carlsen sa 11 na 3. mjestu

Treći igrač na svjetskoj ljestvici, Amerikanac Fabiano Caruana i peti na svijetu, posljednji izazivač svjetskog prvaka, Ian Nepomnijašči na prvom su mjestu nakon završetka rapid turnira na 4. SuperUnited Croatia Grand Chess Touru u Zagrebu.

Pobjednik rapid turnira po dodatnim kriterijama je Fabiano Caruana, a ukupni pobjednik Rapid & Blitz SuperUnited Croatia Grand Chess Toura u Zagrebu bit će poznat nakon blitz turnira (u brzopoteznom šahu) u subotu i nedjelju, 8. i 9. srpnja 2023.

Obojica su nakon devet kola rapid turnira (ubrzani šah, 25 minuta + 10 sekundi za svaki potez) osvojili po 12 bodova (dva boda za pobjedu, jedan za remi).

Na trećem mjestu je Magnus Carlsen, prvi igrač svijeta i dvostruki pobjednik u Zagrebu sa 11 bodova koji je u posljednja tri kola rapid turnira u petak, 7. srpnja upisao dvije pobjede (nad Poljakom Dudom i Rumunjom Lupulescuom uz remi protiv mlađeg rumunjskog velemajstora Rapporta).

Borba za prvo mjesto na trodnevnom rapid turniru vodila se do posljednjeg 9. kola koje su na vodećoj poziciji dočekali Caruana i Nepomnijašči s po 11 bodova. Četvorica igrača (Carlsen, Anand,  Gukesh i Rapport) slijedili su ih s po 9  bodova.

U posljednjem 9. kolu Nepomnijašči je s crnim figurama remizirao, nakon što su iscrpili sve mogućnosti za pobjedu, protiv Ananda, a Caruana je odigrao remi protiv mladog Firouzje. Tako su obojica sačuvali podjelu prvog mjesta, a Carlsen je dominantnom pobjedom nad posljednjeplasiranim Lupulescuom ostao sam na trećoj poziciji uoči blitz turnira (subota i nedjelja, 8. i 9. VII. 2023.)

Nepomnijašči je treći dan rapid turnira otvorio pobjedom u 7. kolu protiv Ivana Šarića, a Caruana je dva boda za pobjedu upisao protiv najmlađeg, 17-togodišnjeg Indijca Gukesha.

Prvim potezom partije između Nepomnijaščija i Šarića posljednji dan partija u ubrzanom šahu otvorila je mlada Ema Hajdinić, četverostruka prvakinja Hrvatske u najmlađim kategorijama.

U pretposljednjem, 8. kolu Caruana i Nepomnijašči mogli su u međusobnom dvoboju riješiti odluku o pobjedniku rapid turnira. Koliko god da su obojica beskompromisno do kraja tražili put do pobjede, morali su pružiti ruke za remi. To je bio i jedini remi u borbenom 8. kolu, a ostale četiri partije okončane su pobjedama/porazima.

Nevjerojatni tinejdžer i nova indijska zvijezda Domarrea Gukesh (17) pritom je u 8. kolu zaustavio svog idola, peterostrukog prvaka svijeta, najstarijeg igrača u vrhu svjetskog šaha, Viswanathana Ananda (53).

Mladi i iskusni Indijac, Gukesh i Anand, nakon rapid turnira dijele četvrto mjesto s po 10 bodova.

Najbolji hrvatski šahist Ivan Šarić rapid turnir završio je na 9. mjestu sa šest bodova, ispred posljednjeplasiranog rumunjskog velemajstora Constantina Lupulescua koji je u devet kola izvukao samo dva remija za dva boda.

Našem Ivanu Šariću puno znači pobjeda u 9. kolu nad drugim Rumunjom Richardom Rapportom, pogotovo što je petak, 7. srpnja počeo s dva poraza u 7. i 8. kolu. Prvo se našao u vremenskom tjesnacu i izgubljenoj poziciji protiv Nepomnijaščija, a potom protiv još jednog čudesnog mladog igrača Firouzje.

Četvrti SuperUnited Croatia Grand Chess Tour, s nagradnim fondom od 175.000 dolara,  nastavlja se za vikend blitz turnirom (pet minuta partija + 2 sekunde za svaki potez) u kojem svaka pobjeda donosi jedan bod, a remi pola boda. U nedjelju, 9. srpnja (početak u 14.00 sati) saznat ćemo novog pobjednika u Zagrebu i tko će osvojiti prvu nagradu od 40.000 dolara.

Nepomnijašči i Caruana imaju prednost od jednog boda ispred lanjskog slavodobitnika Magnusa Carlsena (pobjednik u Zagrebu 2019. i 2022. godine) koji je slavio i na Rapid & Blitz Grand Chess Touru u Varšavi uoči dolaska u Hrvatsku.

Blitz partije donose drukčije izazove, pa se za najviši plasman ne može otpisati ni prvi na svjetskoj rang-listi blitz igrača, mladi Alireza Firouzja (lanjski ukupni pobjednik Grand Chess Toura). Firouzja nakon rapid turnira sa 9 bodova dijeli šesto mjesto s Rumunjom Raportom i Poljakom Dudom.

REZULTATI RAPID TURNIRA

7. kolo: Šarić – Nepomnijašči 0-2, Caruana – Gukesh 2-0, Rapport – Carlsen 1-1, Lupulescu – Firouzja 1-1, Anand – Duda 1-1

8. kolo: Rapport – Lupulescu 2-0, Gukesh-Anand 2-0, Nepomnijašči – Caruana 1-1, Carlsen – Duda 2-0, Firouzja – Šarić 2-0

9. kolo: Caruana – Firouzja 1-1, Lupulescu – Carlsen 0-2, Duda – Gukesh 1-1, Šarić – Rapport 2-0, Anand – Nepomnijašči 1-1.

KONAČAN POREDAK RAPID TURNIRA (9 kola):

1. Caruana 12 bodova, 2. Nepomnijašči 12 bodova, 3. Carlsen 11, 4.-5. Anand i Gukesh po 10, 6.-8. Firouzja, Rapport i Duda po 9, 9. Šarić 6, 10. Lupulescu 2 boda.