REZULTATI 2. DANA 4. SUPERUNITED CROATIA GRAND CHESS TOURA U ZAGREBU I POREDAK NAKON ŠESTOG KOLA: Nepomnijašči s tri pobjede skočio na prvu poziciju koju dijeli s Anandom i Caruanom

Uzbudljivi, borbeni, pa i dramatični bio je drugi dan 4. SuperUnited Croatia Grand Chess Toura koji se igra do nedjelje, 9. srpnja u zagrebačkom hotelu Westin.

U četvrtak, 6. srpnja 2023. odigrano su 4., 5. i 6. kolo rapid turnira (25 minuta + 10 sekundi svaki potez) i odluka o pobjedniku prvog dijela turnira (rapid) past će očito u posljednjem kolu, a možda i u posljednjoj partiji rapid turnira koji s posljednja tri kola završava u petak, 7. srpnja (u subotu i nedjelju nastavlja se blitz turnir).

U tri odigrana u četvrtak blistao je posljednji izazivač svjetskog prvaka Ian Nepomnijašči koji je izborio sve tri pobjede – protiv Firouzje, Rapporta i Lupulescua – te dijeli prvu poziciju s Caruanom (dvije pobjede i remi drugog dana) i vodećim nakon prvog dana, Anandom.

Nepomnijašči je na startu rapid turnira, prvog dana u prva tri kola, ostvario skroman učinak od dva remija i jednog poraza.

Borbeni drugi dan zagrebačkog šahovskog spektakla u Kristalnoj dvorani krenuo je čim je simbolički prvi potez povukao predstojnik Ureda Vlade RH Zvonimir Frka-Petešić, ujedno i počasni predsjednik Organizacijskog odbora SuperUnited Croatia Grand Chess Toura.

Zvonimir Frka-Petešić prvim je potezom označio start na ploči između najbolje rangiranih igrača u Zagrebu, prvog na svjetskoj ljestvici Magnusa Carlsena i trećeg Fabiana Caruane.

Najbolje rangirani američki velemajstor Caruana (pobjednik GCT-a u Bukureštu 2023.) kao crni zaskočio je dvostrukog pobjednika Croatia Grand Chess Toura, Norvežanina Magnusa Carlsena, iznenadio ga agresivnim otvaranjem, pa se Carlsen vrlo brzo našao u problemima s vremenom, a onda i u izgubljenoj poziciji.

Norvežanin Carlsen nije se oporavio ni u drugoj partiji u četvrtak – u 5. kolu izgubio je kao crni od pretendenta na svjetsku krunu, 19-togodišnjeg Alireze Firouzje, a u sljedećem kolu čekao ga je dotad neporaženi, iskusni Indijac Viswanathan Anand (53), koji je odlično otvorio 4. SuperUnited Croatia Grand Chess Tour i sam držao vodstvo (tri pobjede i dva remija).

Legendarni Indijac (peterostruki prvak svijeta) pobjednički je otvorio i drugi dan turnira, te u prvoj partiji svladao našeg Ivana Šarića. Potom je remizirao sa sjajnim Amerikancem Caruanom.

No, Carlsen je pokazao zbog čega je godinama neprikosnoveni šahovski vladar svijeta – u napadačkom stilu tražio je i ostvario pobjedu, što je Ananda koštalo vodstva.

Drugi dan Anand je završio s podjelom prve pozicije s Ianom Nepomnijaščijem i Fabianom Caruanom. Sva trojica imaju po osam bodova (na rapid turniru pobjeda donosi dva boda, a remi jedan bod).

Rasplet za pobjednika rapid turnira slijedi u petak, 7. srpnja – Nepomnijašči igra u pretposljednjem 8. kolu s Caruanom, a u posljednjem 9. kolu protiv Ananda.

Sedam bodova nakon dva dana u šest kola skupili su poljski velemajstor Jan-Krysztof Duda (treći na svjetskoj rapid-ljestvici najboljih igrača, u ubrzanom šahu) i senzacija svjetskog šaha, 17-togodišnji Indijac Domarrea Gukesh.

Šestu poziciju dijeli Magnus Carlsen s mladim Rumunjom Richardom Rapportom s po šest bodova.

Najbolji hrvatski velemajstor Ivan Šarić nije uspio ponoviti uspješan prvi dan rapid turnira koji je završio bez poraza (s tri remija). Nakon poraza od Ananda u 4. kolu, u sljedećoj partiji odigrao je remi s Poljakom Dudom, a onda ga je u 6. kolu svladao čudesni tinejdžer Gukesh.

Koliko se igralo borbeno i motivirano u Kristalnoj dvorani u Zagrebu pokazuje samo letimični pogled na rezultate – u 4. kolu odigran je samo jedan remi, u petom kolu dva, a u šestom kolu jedan ili – ukupno samo četiri remija u 15 odigranih partija u četvrtak, 6. srpnja.

Rapid turnir završava sa 7., 8. i 9. kolom u petak, 7. srpnja od 15.00 sati.

Rezultati drugog dana (4., 5. i 6. kolo) i poredak nakon šest kola rapid turnira (pobjeda dva boda, remi jedan bod)

  1. kolo

Carlsen – Caruana 0-2, Nepomnijašči – Firouzja 2-0, Anand – Šarić 2-0, Duda – Lupulescu 2-0, Gukesh – Rapport 1-1.

5. kolo

Rapport – Nepomnijašči 0-2, Šarić – Duda 1-1, Lupulescu – Gukesh 0-2, Caruana -Anand 1-1, Firouzja – Carlsen 2-0.

  1. kolo

Carlsen – Anand 2-0, Duda – Caruana 0-2, Gukesh – Šarić 2-0, Nepomnijašči -Lupulescu 2-0, Firouzja – Rapport 1-1.

Poredak poslije 6. kola: Caruana, Nepomnijašči i Anand po 8 bodova, Gukesh i Duda po 7, Carlsen i Rapport po 6, Firouzja 5, Šarić 4, Lupulescu 1 bod.