SVEČANO OTVARANJE 4. SUPERUNITED CROATIA GRAND CHESS TOURA U ZAGREBU Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, Garry Kasparov i Magnus Carlsen otvorili spektakularni zagrebački turnir na kojem nastupaju bivši, sadašnji i budući svjetski prvaci

U zagrebačkom hotelu Westin u utorak je otvoren 4. SuperUnited Croatia Grand Chess Tour iz serije najjačih svjetskih šahovskih turnira (4. VII. – 9. VII. 2023.).

Prve poteze simbolično su, i već tradicionalno, povukli predsjednik Vlade RH Andrej Plenković uz najvećeg šahista u povijesti Garryja Kasparova, te svjetski broj jedan, Norvežanin Magnus Carlsen.

Na Rapid & Blitz SuperUnited Croatia Grand Chess Touru, pod visokim pokroviteljstvom Vlade RH, igra deset vrhunskih velemajstora, među kojima su šestorica među prvih deset na svjetskoj ljestvici.

U Zagrebu su istodobno trojica svjetskih šahovskih prvaka koji su obilježili povijest šaha i koji su kombinirano osvojili 16 titula svjetskih prvaka: Garry Kasparov 6, Viswanathan Anand 5, Magnus Carlsen 5!

Peterostruki svjetski prvak i vodeći na svjetskoj listi Norvežanin Magnus Carlsen nastupa treći put, a dosad je u oba dva nastupa slavio (2019. i 2022. godine).

“U Zagrebu se uvijek osjećam sjajno i ovdje sam 2019. ostvario jedan od svojih najboljih rezultata. Nadam se da će tako biti i ovoga puta. Čeka nas sjajan turnir,” kazao je 32-godišnji Norvežanin.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u svom je govoru istaknuo važnost šaha, naglasivši kako Zagreb i Hrvatska postaju stalna destinacija najboljih šahista svijeta, te najavio je da će Vlada i ubuduće podržavati ovaj vrhunski projekt.

“Veliko mi je zadovoljstvo što se Grand Chess Tour ponovo održava u Zagrebu i što je Hrvatska postala stalna destinacija najboljih šahista svijeta. Šah razvija brojne vještine koje su primjenjive u profesionalnom životu u analitici, u kombinatorici, u svemu onome što čini čovjeka i njegove kognitivne sposobnosti još razvijenim i još sposobnijim. To govori koliko je ova igra bitna i kao dodatna vrijednost u obrazovnom sustavu,” istaknuo je između ostalog premijer Plenković.

“Vjerujem da će ovaj turnir pridonijeti još većoj popularnosti šaha u našoj zemlji, a deseci milijuna ljudi koji će pratiti najbolje šahiste iz Zagreba učiniti ovaj turnir globalnim“, dodao je Andrej Plenković.

Garry Kasparov, najveći i svakako najutjecajniji šahist u povijesti, utemeljitelj Grand Chess Toura, zbog kojeg se svjetska serija i igra redovito u Zagrebu, istaknuo je na svečanom otvaranju:

“Više od pola svog života sam čvrsto povezan s Hrvatskom. Nisam više mlad, ovdje sad nastupaju velemajstori koji su se tek rodili kad sam se ja oprostio od igranja. Ponosan sam što sam što sam 2014. dobio i hrvatsko državljanstvo, ispunio obećanje i Zagreb i Hrvatsku učinio jednim od šahovskih središta Europe. Nadam se da ćemo iduće godine slaviti pobjedu u Kijevu, no siguran sam kako ćemo iduće godine ponovo slaviti šah u Zagrebu,” poručio je odlučno Garry Kasparov.

Ovogodišnji 4. SuperUnited Croatia Grand Chess Tour ima i puno popratnih događanja koji se odvijaju u hotelu Westin uz glavni turnir, tako da je zagrebački Grand Chess Tour postao pravi šahovski festival najviše kategorije.

O tome je govorio direktor turnira, velemajstor Zlatko Klarić:

“Uz glavni događaj imamo turnir za žene, za mlade kadete, Open Blitz turnir i Europsku konferenciju trenera na kojoj je sudjelovanje potpuno besplatno. Ispred nas je raskošna šahovska predstava i ovaj događaj ima veliku perspektivu. Ovdje je povijest svjetskog šaha koju su obilježili Kasparov i Anand, sadašnjost Magnusa Carlsena, a struka kaže da su glavni kandidati za svjetski tron u budućnosti Gukesh i Firouzja. Ponosni smo u što se razvio Croatia Grand Chess Tour, a začetak svega bio je prije 30 godina kad sam baš ovdje, u Kristalnu dvoranu hotela Westin, uspio dovesti na simultanku našeg velikog prijatelja Garryja Kasparova.

Pozdravne riječi uputili su i Michael Khodarkovsky, izvršni direktor Grand Chess Toura; Augusta Dragić, predsjednica fondacije SuperUnited, te predsjednik Organizacijskog odbora Marin Marušić.

Svečano otvaranje, uz izravni prijenos na HTV-u, vodio je sjajni šahist i voditelj Ivan Dorian Molnar.

Nakon ceremonije svečanog otvaranja najveći šahisti svijeta odigrali su simultanku s perspektivnim najmlađim šahistima, te osobama iz javnog života, među ostalima, s velikim šahovskim zaljubljenikom Zvonimirom Frkom-Petešićem, predstojnikom Ureda predsjednika Vlade RH, koji je imenovan i počasnim predsjednikom Organizacijskog odbora zagrebačkog turnira.

Četvrti SuperUnited Croatia Grand Chess Tour počinje 1. kolom Rapid turnira u srijedu, 5. srpnja u Kristalnoj dvorani hotela Westin u ubrzanom (Rapid) šahu (partije 25 minuta + 10 sekundi za svaki potez). U subotu i nedjelju turnir završava Blitz turnirom (5 minuta + 2 sekunde za svaki potez).

Turnir se igra svakog dana od 15.00 sati do nedjelje, 9. srpnja (početak u nedjelju u 14.00 sati).