POČINJE 4. SUPERUNITED CROATIA GRAND CHESS TOUR U ZAGREBU (4.-9. srpnja 2023.) Svečano otvaranje u utorak, 4. srpnja 2023. u 17.30 sati uz izravni tv-prijenos na drugom programu HTV-a

U zagrebačkom hotelu Westin u utorak, 4. srpnja 2023. počinje 4. SuperUnited Croatia Grand Chess Toura iz serije najjačih svjetskih šahovskih turnira.

I četvrti SuperUnited Croatia Grand Chess Tour održava se pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva turizma i športa, a najbolji svjetski velemajstori ponovo će pred zagrebačkom publikom igrati u Kristalnoj dvorani hotela Westin.

Svečano otvaranje turnira je u utorak, 4. srpnja u 17.30 sati u hotelu Westin uz izravni prijenos na HTV 2. Prvi potez simbolički ponovo će povući predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i najbolji i najutjecajniji šahist u povijesti Garry Kasparov koji je i utemeljitelj svjetske serije Grand Chess Toura, te prvi na svjetskoj rang-listi Magnus Carlsen.

Ovogodišnji SuperUnited Croatia Grand Chess Tour imat će puno popratnih događanja, pa će biti pravi šahovski festival najviše kategorije.

U subotu, 8. srpnja u organizaciji Kasparov Chees Foundation, Europske šahovske akademije, Trenerske komisije Europskog šahovskog saveza i Fonda Garry Kasparov Adriatik, u hotelu Westin održat će se  Europska konferencija trenera na koju su pozvani svi koji se bave ili bi se željeli baviti šahovskom edukacijom.

Glavni govornik na Europskoj konferenciji trenera bit će Garry Kasparov, a sudjelovanje je potpuno besplatno.

Istoga dana, 8. srpnja navečer organiziran je Open Blitz turnir s nagradnim fondom od 3100 eura (za 1. mjesto 800 eura).

U dane 4. SuperUnited Coratia Grand Chess Toura organizirani su i pojedinačni blitz turnir za mlade do 16 godina, do 13 godina i do 10 godina, te za žene.

Na popratnim događanjima uz 4. SuperUnited Croatia Grand Chess Tour bit će ukupno uključeno više od 300 šahista i šahistica iz Hrvatske i inozemstva.

U Kristalnoj dvorani na Rapid & Blitz turniru igrat će sljedećih deset velemajstora, a čak 6 igrača sa ovog turnira je među prvih deset na svjetskoj rang-listi:  https://ratings.fide.com/

Magnus Carlsen (Norveška) – 1. na svjetskoj rating listi

Ian Nepomniachtchi (FIDE) – finalist meča za titulu prvaka svijeta, 5. na svjetskoj rejting-listi

Alireza Firouzja (Francuska) – 6. na svjetskoj rejting-listi sa samo 19 godina

Fabiano Caruana (SAD) – 3. na svjetskoj rejting listi

Viswanathan Anand (Indija)  – peterostruki prvak svijeta, 9. na svjetskoj rejting listi

Richard Rapport (Rumunjska) – 10. na svjetskoj rejting listi

Dommaraju Gukesh (Indija) – 17. na svjetskoj rejting listi

Jan-Krzysztof Duda (Poljska) – 20. na svjetskoj rejting listi

Ivan Šarić – najbolji hrvatski šahist

Konstantin Lupulesku – rumunjski velemajstor

 Pored najboljeg svjetskog šahista Magnusa Carlsena, kojem će ovo biti treći nastup u Zagrebu (u dosadašnja dva dvostruki pobjednik 2019. i 2022. godine), nastupit će i dva čudesna mlada igrača – 19-ogodišnji Alireza Firouzja, koji je već sa 12 godina bio seniorski prvak Irana i 17-ogodišnji Indijac Dommaraju Gukesh koji se nameću kao potencijalni budući prvaci svijeta.

Ian Nepomniachtchi je finalist meča za titulu prvaka svijeta, a na SuperUnited Croatia Grand Chess Touru ponovo će igrati i peterostruki prvak svijeta Vishi Anand uz ostale igrače iz vrha svjetskog šaha i našeg najboljeg velemajstora Ivana Šarića koji ne propušta nastupe u Zagrebu.

Uz vrhunske svjetske igrače biti i najveći šahist u povijesti Garry Kasparov, pa će se u hotelu Westin ponovo istodobno naći zajedno tri svjetska prvaka koji su obilježili povijest šaha: Kasparov, Carlsen i Anand. 

Rapid & Blitz SuperUnited Croatia Grand Chess Tour u Zagrebu od 4.-9. srpnja 2023. godine (u ubrzanom i brzopoteznom šahu) igra se za nagradni fond od 175.000 dolara. .

Prošlogodišnji pobjednik u Zagrebu bio je najbolji šahist današnjice Magnus Carlsen koji je osvojio prvu nagradu od 40.000 dolara. Carlsen je u Westinu pobijedio ispred najboljeg mladog šahista svijeta, francuskog Iranca Alireze Firouzje, na kraju ukupnog pobjednika Grand Chess Toura 2022. godine.

RASPORED 4. SUPERUNITED CROATIA GRAND CHESS TOURA:

Utorak, 4. VII.        17.30 sati Svečano otvaranje 4. SuperUnited Croatia Grand Chess Toura

Srijeda, 5. VII.        15.00 sati Rapid turnir (prva tri kola u 15.00, 16.30 i 18.00 sati)

Četvrtak, 6. VII.     15.00 sati Rapid turnir (4., 5. i 6. kolo)

Petak, 7. VII.          15.00 sati Rapid turnir (7., 8. i 9. kolo)

Subota, 8. VII.        15.00 sati Blitz turnir (svakih pola sata)

Nedjelja, 9. VII.     14.00 sati Blitz turnir (svakih pola sata)

                                 Podjela nagrada i svečano zatvaranje