Potvrđeno deset vrhunskih svjetskih igrača na 4. SuperUnited Croatia Grand Chess Touru (3.-10. VII. 2023.)

U Zagrebu ponovo zajedno bivši, aktualni i budući svjetski prvaci: Kasparov, Carlsen, Anand, Firouzja, Nepomniachtchi, Gukesh…  

 Zagreb će od 3. do 10. srpnja 2023. godine biti domaćin spektakularnog 4. SuperUnited Croatia Grand Chess Toura iz serije najjačih svjetskih šahovskih turnira.

Najbolji svjetski velemajstori ponovo će pred zagrebačkom publikom igrati u Kristalnoj dvorani hotela Westin, a lanjski savršeno organizirani SuperUnited Croatia Grand Chess Tour iz hotela Westin pratio je milijunski auditorij u 154 zemlje svijeta.

Zagrebački turnir dosegnuo je 31,6 milijuna pregleda na digitalnim platformama što se može smatrati najposjećenijim događajem u Hrvatskoj na internetu uopće i vrhunskom prezentacijom Hrvatske u svijetu uz gotovo sto tisuća sati pregledanog materijala iz Zagreba!

Šah u svijetu igra oko 600 milijuna ljudi, a web portal chess.com, medijski partner SuperUnited Croatia Grand Chess Toura, ima oko 140 milijuna članova, što bi po broju stanovnika odgovaralo veličini 10. države u svijetu: https://www.chess.com/members.

Za nastup u Zagrebu potvrđeno je sljedećih deset velemajstora:

Magnus Carlsen (Norveška) – 1. na svjetskoj rejting listi

Ian Nepomniachtchi (FIDE) – finalist meča za titulu prvaka svijeta, 4. na svjetskoj listi

Alireza Firouzja (Francuska) – 2. na svjetskoj listi (tek napunio 20 godina!)

Fabiano Caruana (SAD) – 6. na svjetskoj rejting listi

Viswanathan Anand (Indija)  – peterostruki prvak svijeta, 9. na svjetskoj listi

Richard Rapport (Rumunjska) – 10. na svjetskoj listi

Dommaraju Gukesh (Indija) – 17. na svjetskoj rejting listi

Jan-Krzysztof Duda (Poljska) – 20. na svjetskoj listi

Ivan Šarić – najbolji hrvatski šahist

Konstantin Lupulesku – rumunjski velemajstor

Pored najboljeg svjetskog šahista Magnusa Carlsena, kojem će ovo biti treći nastup u Zagrebu (u dosadašnja dva dvostruki pobjednik 2019. i 2022. godine), nastupit će i dva čudesna mlada igrača – tek 20-togodišnji Alireza Firouzja, koji je već sa 12 godina bio seniorski prvak Irana i 17-togodišnji Indijac Dommaraju Gukesh koji se nameću kao potencijalni budući prvaci svijeta.

Ian Nepomniachtchi je finalist meča za titulu prvaka svijeta, a na SuperUnited Croatia Grand Chess Touru ponovo će igrati i peterostruki prvak svijeta Vishi Anand uz ostale igrače iz vrha svjetskog šaha i našeg najboljeg velemajstora Ivana Šarića koji ne propušta nastupe u Zagrebu.

Uz vrhunske svjetske igrače u Zagrebu će početkom srpnja biti i najveći šahist u povijesti Garry Kasparov koji je i utemeljitelj Grand Chess Toura, pa će se u hotelu Westin ponovo istodobno naći zajedno tri svjetska prvaka koji su obilježili povijest šaha: Kasparov, Carlsen i Anand. 

 Kasparov se upravo u Zagrebu 2021. godine, na 2. Croatia Grand Chess Touru, vratio nakratko turnirskom igranju šaha, pa je i te godine zagrebački turnir bio najpraćeniji šahovski događaj u svijetu.

 U ovogodišnjoj seriji Grand Chess Toura 2023. godine dosad su odigrani turniri u Bukureštu (Rumunjska) i Varšavi (Poljska), a poslije Zagreba dva turnira odigrat će se u Saint Louisu (SAD) u studenome 2023. godine.

Pobjednik Classic Toura Romania (u klasičnom šahu) u Bukureštu (4-16. svibnja 2023.) bio je 29-ogodišnji Amerikanac Fabiano Caruana, najbolji američki velemajstor i 2018. godine prvi američki izazivač svjetskog prvaka nakon ere Bobbyja Fischera.Fabiano Caruana (Amerikanac talijanskog porijekla) u srpnju će drugi put nastupiti u Zagrebu (igrao u prvom izdanju 2019. godine).

Pobjednik drugog ovogodišnjeg Grand Chess turnira, Rapid & Blitz u Varšavi (19.-26. svibnja 2023.) bio je svjetski broj jedan Magnus Carlsen.

Najbolji šahisti svijeta na pet turnira Grand Chess Toura 2023. godine natječu se za ukupni nagradni fond od 1,4 milijuna dolara. Trojicu ukupno najboljih na kraju očekuje i nagradni bonus od 175.000 dolara.

Rapid & Blitz SuperUnited Croatia Grand Chess Tour u Zagrebu od 3.-10. srpnja 2023. godine (u ubrzanom i brzopoteznom šahu) igrat će se za nagradni fond od 175.000 dolara. .

Prošlogodišnji pobjednik u Zagrebu bio je najbolji šahist današnjice Magnus Carlsen koji je osvojio prvu nagradu od 40.000 dolara. Carlsen je u Westinu pobijedio ispred najboljeg mladog šahista svijeta, francuskog Iranca Alireze Firouzje, na kraju ukupnog pobjednika Grand Chess Toura 2022. godine.