ZAVRŠNICA 3. SUPERUNITED CROATIA GRAND CHESS TOURA Magnus Carlsen ukupni pobjednik, a za kraj ga je u ljepotici turnira u Zagrebu svladao Ivan Šarić!

Svjetski prvak i najbolji šahist današnjice, Norvežanin Magnus Carlsen (31) pobjednik je spektakularnog 3. SuperUnited Croatia Grand Chess Toura u Zagrebu (20.-24. srpnja 2022.) na kojem su pet dana igrali velemajstori najviše svjetske klase na rapid & blitz turniru.

Savršeno organizirani SuperUnited Croatia Grand Chess Tour u hotelu Westin pratio je milijunski auditorij u 154 zemlje svijeta uz rekordne preglede na internetu i gotovo sto tisuća sati pregledanog materijala iz Zagreba!

Magnus Carlsen uz prvo mjesto sa 22,5 boda osvojio je i prvu nagradu od 40.000 USD od ukupnog nagradnog fonda 175.000 dolara.

Drugo mjesto podijelili su Francuzi – briljantni mladi Alireza Firouzja i prošlogodišnji pobjednik Maxime Vachier-Lagrave s pola boda manje od Carlsena (obojica po 22 boda), a svakome je pripala novčana nagrada od 27,5 tisuća dolara.

Četvrto mjesto također su podijelili Jan Nepomnijašči i Wesley So sa 21 bodom i primili čekove na 17.500 dolara.

Šesti je mladi Nizozemac Jorden Van Foreest koji je vodio nakon rapid turnira, a na kraju je osvojio 19 bodova i 11.000 dolara.

Slijede na podjeli sedmog mjesta Azerbajdžanac Mamedyarov i Amerikanac Dominguez sa 15 bodova (svakome po 9.500 dolara).

Bivši svjetski prvak Veselin Topalov iz Bugarske je deveti (12 bodova i 8.000 dolara), a naš Ivan Šarić deseti s osvojenih 10,5 bodova i 7.000 dolara.

Carlsenu je to bio drugi nastup i drugi trijumf u Zagrebu, jer slavio je i u prvom izdanju 2019. godine. Svjetskom prvaku to je zasada bio i jedini nastup u ovogodišnjoj seriji Grand Chess Toura, a očekuje se da će igrati i na sljedećem turniru GCT-a u američkom St. Louisu od 24. do 31. kolovoza 2022.

Norveški genije koji dominira svjetskim šahom od 2013. godine upravo je na brzopoteznom turniru, pogotovo prvog dana, pokazao zbog čega je neprikosnoven na svjetskom tronu – jer uz krunu svjetskog prvaka Carlsen je i peterostruki svjetski prvak u blitz šahu i trostruki u rapidu.

Na blitz turniru u subotu i nedjelju krenuo je nezaustavljiv Carlsenov pohod. Prvog dana u brzopoteznom šahu jurišao je bez kalkulacija i izborio sedam pobjeda uz dva poraza (pobijedili su ga Amerikanci Wesley So i Dominguez) i preuzeo vodstvo u ukupnom poretku (na blitz turniru jedan bod za pobjedu, pola boda za remi).

Carlsen je ukupnu pobjedu praktički osigurao već nakon tri kola drugog brzopoteznog dijela u nedjelju kada je skočio na dva boda razlike – pobijedio je prvo Van Foreesta, pa remizirao s Veselinom Topalovom, a onda i s dotad prvim pratiteljem Amerikancem Wesleyom Soom.

Carlsen je završni dan igrao racionalno, svjestan prednosti prihvaćao je remije i održavao vodstvo, a sve je dvojbe otklonio u 15. kolu novom pobjedom nad izazivačem Nepomniaščijem koji je u nedjelju silovito skočio u jednom trenutku na drugo mjesto SuperUnited Croatia Grand Chess Toura.  Kada je Carlsen u 16. kolu izvukao remi u izgubljenoj poziciji protiv Mamedyarova, pobjeda je bila zajamčena.

Budući da je osigurao ukupnu pobjedu Carlsen si je dopustio komociju da u posljednja dva kola izgubi oba meča, od tinejdžera 19-togodišnjeg Alireze Firouzje, a za oproštaj veliku pobjedu za pamćenje nad Carlsenom je upisao i naš Ivan Šarić i tako na najljepši način zasladio nastup u Zagrebu.

U posljednjoj partiji briljantno je svladao Magnusa Carlsena u jednoj od najuzbudljivijih i prema ocjenama stručnjaka, i najljepšoj, najkvalitetnijoj brzopoteznoj partiji na turniru u Zagrebu. Šarić je uz samo malo više sreće mogao osvojiti i nekoliko bodova više, igrao je hrabro i beskompromisno i redom je gubio u napetim, otvorenim pozicijama koje su se mogle okrenuti i na njegovu stranu.

Najbolji hrvatski velemajstor solidno je odigrao i rapid turnir, a u blitz turniru se suočio sa snagom igrača najviše svjetske klase. Prvog dana imao je sedam poraza u devet partija, a u drugom brzopoteznom dijelu u nedjelju, uspio je uz svjetskog prvaka Carlsena ponovo pobijediti i bivšeg svjetskog prvaka Topalova uz remi protiv Domingueza i šest poraza.

Šarić je u Zagrebu ipak postigao pothvat za pamćenje – svladao je na rapid turniru drugog igrača svijeta Jana Nepomnijaščija, a u blitz partijama najboljeg na svijetu Magnusa Carlsena i trećeg igrača svijeta Alirezu Firouzju u subotu, te dvaput bivšeg svjetskog prvaka Topalova.

Treba zato još jednom naglasiti s kakvom se moćnom konkurencijom borio Ivan Šarić, kad se i bivši svjetski prvak, iskusni Veselin Topalov (47) morao u Zagrebu zadovoljiti s pretposljednjom pozicijom.

Posljednji dan SuperUnited Croatia Grand Chess Toura obilježili su dva Francuza – lanjski pobjednik u Zagrebu Maxime Vachier-Lagrave i najbolji mladi igrač svijeta, 19-togodišnji francuski Iranac Alireza Firouzja.

Maxime Vachier-Lagrave, aktualni svjetski prvak u brzopoteznom šahu, furiozno je nanizao sedam pobjeda uz samo dva remija, a Alireza Firouzja sedam pobjeda uz jedan remi i jedan poraz. Zbog toga su na kraju i izborili drugo mjesto i bili samo pola boda iza Carlsena.

I drugi igrač svijeta, bivši i budući izazivač svjetskog prvaka Jan Nepomnijašči sjajno je igrao na blitz turniru. Nepomnijašči je suzdržano igrao u prvom dijelu na rapid turniru kada je s devet bodova bio na šestom mjestu, a u brzopoteznom šahu već prvog dana uhvatio je priključak s vodećima nanizavši pet pobjeda, tri remija i samo jedan poraz (od Carlsena). Učinak od pet pobjeda ponovio je i u nedjeljnih devet kola.

Stabilni Amerikanac Wesley So, dvostruki ukupni pobjednik Grand Chess Toura, pao je u koncentraciji posljednjeg dana (tri pobjede, tri remija, tri poraza) no plasmanom u Zagrebu hita prema novoj ukupnoj pobjedi na Grand Chess Touru Touru 2022.

Prvorazredno iznenađenje turnira u prvom dijelu bio je mladi Nizozemac Jorden Van Foreest koji je kao najslabije rangirani na svjetskoj ljestvici bio vodeći nakon rapid turnira, a na kraju je završio na šestom mjestu.

Konačan poredak dvokružnog brzopoteznog turnira:
Nepomnijašči i Vachier-Lagrave po 12 bodova, Carlsen 11,5, Firouzja 11, So 10, Dominguez-Perez 8, Mamedyarov, Topalov i Van Foreest po 7, Šarić 4,5 boda.

Ukupni poredak (Rapid + Blitz):
1. Carlsen 22,5 boda, 2.-3. Firouzja i Vachier-Lagrave po 22, 4.-5. Nepomnijašči i So po 21, 6. Van Foreest 19, 7.-8. Dominguez-Perez i Mamedyarov po 15, 9. Topalov 12, Šarić 10,5 bodova.