TREĆI DAN SUPERUNITED CROATIA GRAND CHESS TOURA U ZAGREBU Jorden Van Foreest senzacionalni pobjednik rapid turnira, u posljednjem kolu pobijedio Firouzju!

U dramatičnoj završnici, u pravom trileru i uzbudljivom finišu rapid turnira 3. SuperUnited Croatia Grand Chess Toura u Zagrebu, mladi Nizozemac, 23-togodišnji Jorden Van Foreest senzacionalno je prestigao konstantno od prvog kola vodećeg francuskog Iranca, trećeg igrača svijeta 19-togodišnjeg Alirezu Firouzju i osvojio prvo mjesto!

To je prvorazredno iznenađenje, jer Van Foreest je došao u Zagreb kao najslabije rangirani velemajstor (sa 2678 ELO bodova na 65. mjestu, iza našeg Ivana Šarića koji je sa 2680 ELO bodova na 63. mjestu).

Pobjednika je odlučio međusobni meč Van Foreesta i Firouzje u posljednjem, 9. kolu rapid turnira.  Uoči posljednjeg kola Firouzja je vodio sa 11 bodova ispred Van Foreesta i Amerikanca Wesleya Soa koji su osvojili po 10 bodova (po dva boda za pobjedu, a jedan bod za remi).

Sjajni Van Foreest, koji prema rejtingu nije mogao sloviti za favorita među vrhunskim svjetskim velemajstorima u Zagrebu, u posljednjem kolu furiozno je svladao Firouzju i preskočio ga na vrhu.

Van Foreest odlično je otvorio zadnji dan rapid turnira pobjedom nad bivšim svjetskim prvakom Veselinom Topalovom, a onda ga je svladao sadašnji svjetski broj jedan Magnus Carlsen.

U odlučujućoj partiji mladi Nizozemac žestoko je kao bijeli krenuo po pobjedu protiv Firouzje, uveo ga u probleme s vremenom i kapitalizirao tu prednost u finišu. Van Foreest rapid turnir u Zagrebu osvojio je s napadačkom igrom i omjerom od pet pobjeda, dva remija i dva poraza. Firouzji je to bio jedini poraz koji ga je koštao vodeće pozicije uoči blitz turnira (tri pobjede, pet remija, jedan poraz)!

Ni stabilni Amerikanac Wesley So nije uspio sustići Van Foreesta u posljednjem 9. kolu, borio se do kraja protiv Azerbajdžanca Mamedyarova, doslovno do pješačke završnice i golih kraljeva, pa se s remijem na drugom mjestu poravnao s Firouzjom i Carlsenom. Wesley So (Amerikanac filipnskog podrijetla) jedini je rapid turnir završio bez poraza, s dvije pobjede i sedam remija.

Svjetski prvak Magnus Carlsen potpuno se oporavio nakon prva dva dana rapid turnira i petog mjesta, odlično je odigrao posljednja tri kola rapid turnira u petak 22. srpnja, remizirao s Wesleyom Soom, pa finiširao s dvije pobjede nad Van Foreestom i našim Šarićem, te s podjele drugog mjesta ulazi u blitz turnir (subota i nedjelja). Carlsen dijeli drugo mjesto s Firouzjom za kojim je uoči posljednjeg dana rapid turnira zaostajao velika tri boda (Firouzja je imao 9, a Carlsen šest)!

Najmlađi sudionik, čudesni 19-togodišnji Alireza Firouzja posustao je posljednjeg dana, uz dva remija protiv Perez Domingueza i Wesleya Soa na kraju je morao prepustiti prvo mjesto u izravnom dvoboju Jordenu Van Foreestu.

Najbolji hrvatski velemajstor Ivan Šarić sjajno je otvorio posljednji dan rapid turnira ostvarivši veliku pobjedu nad drugim igračem svijeta, izazivačem svjetskog prvaka Janom Nepomniaščijem, a onda je u otvorenoj, hrabroj igri izgubio od bivšeg i sadašnjeg svjetskog prvaka Veselina Topalova i Magnusa Carlsena.

Šarić je protiv Carlsena imao i veliku vremensku prednost, jer Carlsen je već na startu na početak partije kasnio skoro dvije minute, no svjetski prvak uhvatio ga je u zamku u finišu i doveo u matnu situaciju.

Šarić je s pozivnicom odigrao ponovo vrlo dobar rapid turnir protiv najboljih igrača svijeta, mogao ostvariti i više jer je padao u izjednačenim pozicijama, a na kraju je upisao veliku pobjedu nad Nepomniaščijem i uz četiri remija (i četiri poraza) osvojio šest bodova i 9. mjesto ispred Veselina Topalova (47), najstarijeg sudionika SuperUnited Croatia Grand Chess Toura.

Uz SuperUnited Croatia Grand Chess Tour i nagradni fond od 175.000 USD (40.000 dolara za pobjednika) u Zagrebu su odigrani i turnir šahistica, kadetski turnir i turnir za gluhe i nagluhe, a održana je i šahovska akademija pod vodstvom utemeljitelja Grand Chess Toura Garryja Kasparova na kojem su uz naše sudjelovali i mladi perspektivni šahisti izbjegli iz Ukrajine.

U subotu i nedjelju, 23. i 24. srpnja na SuperUnited Croatia Grand Chess Touru igra se dvokružni blitz turnir (pet minuta + 2 sekunde za svaki potez). U brzopoteznom (blitz) turniru pobjeda donosi jedan bod, a remi pola boda.