SVEČANO OTVARANJE 3. SUPERUNITED CROATIA GRAND CHESS TOURA Premijer Andrej Plenković otvorio šahovski spektakl, velemajstori igrali simultanku s mladim šahistima

Prvim ceremonijalnim potezom koji je povukao predsjednik Vlade RH Andrej Plenković uz asistenciju Garryja Kasparova, utemeljitelja Grand Chess Toura, protiv svjetskog prvaka Magnusa Carlsena otvoren je treći SUPERUNITED CROATIA GRAND CHESS TOUR koji se igra od 20. do 24. srpnja 2022. u zagrebačkom hotelu Westin.

Deset vrhunskih svjetskih velemajstora, predvođenih svjetskim prvakom Magnusom Carlsenom izvuklo je brojeve za rapid & blitz turnir (rapid turnir igra se 20., 21. i 22. VII, a blitz 23. i 24. srpnja).

Već u 1. kolu rapid turnira u srijedu, 20. srpnja (15.00 sati u Kristalnoj dvorani hotela Westin) SUPERUNITED CROATIA GRAND CHESS TOUR otvaraju svjetski prvak Magnus Carlsen protiv bivšeg i budućeg izazivača, 2. na svjetskoj rang-listi Jana Nepomnijaščija!

Naš Ivan Šarić turnir otvara protiv tinejdžerske senzacije, trećeplasiranog na svijetu, 18-togodišnjeg Iranca s francuskom putovnicom Alireze Firouzje.

U prva tri dana rapid turnir u brzom šahu igra se u tempu od 25 minuta za cijelu partiju i dodatak od 10 sekundi nakon svakog poteza. Pobjeda će donositi dva boda, a remi jedan bod.

Nakon toga će biti odigran dvodnevni dvokružni brzopotezni turnir u tempu od pet minuta za cijelu partiju i dodatak od dvije sekunde poslije svakog poteza, pri čemu će pobjeda donositi jedan bod, a remi pola boda. Konačan redoslijed bit će određen na temelju ukupnog broja osvojenih bodova na oba turnira.

Uz svjetskog prvaka Magnusa Carlsena i trećeg igrača svijeta Alirezu Firouzju, te Carlsenovog izazivača Jan Nepomnjaščija, nastupaju izvrsni Amerikanac Wesley So, Azerbajdžanac Šahrijar Mamedjarov, Francuz Maxime Vachier-Lagrave (prošlogodišnji pobjednik Croatia Grand Chess Toura), Amerikanac Leinier Dominguez Perez, Nizozemac Jorden Van Foreest, bivši svjetski prvak Bugarin Veselin Topalov i naš najbolji velemajstor Ivan Šarić s pozivnicom.

Najbolji svjetski velemajstori, sudionici SUPERUNITED CROATIA GRAND CHESS TOURA plus Garry Kasparov nakon svečanog otvaranja odigrali su hendikep meč (varijantu simultanke) protiv 44 igrača, najboljih na odigranom ženskom turniru i turniru kadeta, a protiv Magnusa Carlsena igrao je i predstojnik Ureda Vlade RH Zvonimir Frka-Petešić, veliki zaljubljenik i šahovski znalac.

“Treći puta vrhunski velemajstori dolaze u Zagreb, šah je zaista fascinantnan sport koji okuplja milijune, te je Hrvatska imala sreću što je Garry Kasparov i hrvatski državljanin, što je najbolji mogući doprinos promociji šaha u Hrvatskoj. Zahvaljujući njegovu trudu i umijeću, kao i trudu organizatora i ostalih ovaj turnir opet dolazi u Zagreb, te će mnogi ljubitelji šahi uživati u fascinantnim intelektualnim kapacitetima svjetskog prvaka Carlsena i ostalih velemajstora. Šah se u Hrvatskoj igra od 14. stoljeća, a posebno  mi je drago što će nastupiti i naš mladi velemajstor Ivan Šarić”, kazao je Plenković, dodavši kako se ovaj turnir održava u izazovnim vremenima napada na Ukrajinu, te je posebno istakao širi globalni kontekst.

“Invazija Rusije na Ukrajinu je na mnogo načina promijenila svijet, a ono što je vrhunski intetektualac poput Kasparova govorio godinama, o štetnosti ruske politike na čelu s Vladimirom Putinom, sad je postalo jasno mnogima. Ne politiziram šah, ali moramo biti svjesni trenutka, te reći istinu u pravom trenurtku i na pravom mjestu”, dodao je Plenković.

O važnosti Grand Chess Toura najviše govori podatak da će od slijedeće godine imati kvalifikacijski karakter za plasman na Turnir kandidata, na kojem pobjednik stječe status izazivača svjetskog prvaka.

“Ova manifestacija je zahvaljući Garryju Kasparovu i još nekim ljudima prerasla u vrhunsku predstavu i sjajan događaj. Imamo i ženski turnir, turnir kadeta, gluhih i nagluhih, turnir javnih osoba i otvoreni blitz turnir, tako da Zagreb postaje grad šaha”, rekao je direktor turnira i predsjednik ŠK e4, velemajstor Željko Klarić, dok je utemeljitelj turnira i najveći šahist u povijesti Garry Kasparov izrazio ponos što Hrvatska organizira turnir najveće svjetske kategorije.

“Zagreb će opet biti glavni grad svjetskog šaha, uz veliku podršku hrvatske vlade i ostalih institucija. Hrvatska je ovim postala važna zemlja na šahovskoj karti svijeta i nadam se da će u Hrvatskoj šah imati barem djelić popularnosti koju ima nogomet”, kazao je Kasparov.

Nagradni fond od 175.000 dolara osigurao je zaslugom Garryja Kasparova glavni pokrovitelj Grand Chess Toura, Superunited, a pokrovitelj je Ministarstvo turizma i športa RH.

Pobjednik od toga osvaja 40.000 USD, drugoplasirani 30.000 itd… a i deseto mjesto donosi 7.000 USD.